top of page

דיסוציאציה - מרחבים של היעדר

עודכן: לפני יומיים

ב-26 במרץ תיפתח בגלריה פריסקופ התערוכה הקבוצתית "דיסוציאציה: מרחבים של העדר" אותה אצרה חנה רוטשילד. תערוכה זו אינה רק אוסף של עבודות אמנות, אלא מרחב המשקף את החוויה הדיסוציאטיבית שבו חלקי העצמי נפרדים זה מזה, חווים ניתוק אך מחפשים חיבור מחדש. 


דיסוציאציה היא מנגנון הגנה של הנפש שנועד להגן ברגעי מציאות מאיימת - היא יוצרת הפרדה כדי להגן מהכאב, מהפחד ומהסכנה. לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", רבים חווים דיסוציאציה כאינדיבידואלים וכקולקטיב. הדיסוציאציה נוכחת בקרב חיילים שחזרו משירות עם חוויות קשות, חטופים שנחשפו למציאות בלתי נתפסת, שורדי הטבח בנובה, נפגעות ונפגעי תקיפה מינית, תאונות דרכים, מחלות קשות והזנחה בילדות או שהיה בסביבה אלימה - אך כאשר הסכנה חולפת, חומות ההגנה הללו אינן נעלמות, אלא נשארות וממשיכות ללוות אותנו, מונעות חיבור רגשי ומעוררות תחושת ריחוק, בדידות וניתוק מהעצמי ומהעולם. למרות שכיחותה, דיסוציאציה כמעט ואינה מדוברת בציבור, מה שמוביל להעצמת חוויית הניתוק והבדידות עבור רבים.


נאווה וקסמן
נאווה וקסמן

בתערוכה זו, מבקשים היוצרות.ים להעביר את תחושת הדיסוציאציה לקהל. החלל הופך למבוך – מחולק על ידי יריעות פוליאתילן שקופות וחצי שקופות, המדמות את חוויית ההפרדה שחווים אנשים במצב של דיסוציאציה. המבקר יוכל לנוע בין מחיצות חצי-אטומות, נעול בתוך נוף משתנה ומקוטע, בדיוק כפי שהאדם הדיסוציאטיבי חווה את עולמו – קרוב אך בלתי נגיש, מוכר אך זר.

עם זאת, התערוכה מייצגת את ספקטרום הדיסוציאציה ואת הרצון להתחבר מחדש. המשתתפים בתערוכה – אמנים מתחומי וידיאו, מחול, סאונד, ציור, פיסול וטקסטיל – משקפים את פיצול הזהות, ריבוי הקולות והמורכבות של התופעה הדיסוציאטיבית. הם עושים זאת דרך חללים של נראות והסתרה, צלילים שמתנגשים או נעלמים, גופים שנעים אך נותרים סטטיים, יצירות שמתפרקות ומתחברות מחדש. הקהל מוזמן לנוע בתוך המרחב הזה, לחוות את המחסומים הפיזיים והמנטליים, אך גם לגלות רגעי חיבור, הצצה אל התודעה המקוטעת, והתמודדות עם המתח בין קרבה להיעדר.


האובייקטים, הווידיאו, הפרפורמנס והמרחב כולו – אינם אלא הדים של תודעה מתפצלת, זיכרונות מקוטעים, זהויות הנעות בין שכבות של קרבה וריחוק. אך דווקא בתוך הפיצול נרקם ניסיון לחיבור, לנראות, להחזרת שליטה על העצמי שאבד.

עוזי עמרני
עוזי עמרני

" הנפש אינה נראית בבדיקות רפואיות, אך השפעותיה מורגשות בכל רובד של חיינו." אומרת חנה רוטשילד, אוצרת התערוכה.  "להבין דיסוציאציה פירושו להכיר את עצמנו ואת הסובבים אותנו ביתר חמלה, להפסיק לראות בניתוק סימן של חולשה, אלא תגובה של הישרדות – ולעיתים גם של חיפוש אחר דרך חזרה לעצמנו."


כחלק מהתערוכה יערכו הופעות פרפורמנס, שיח עם מטפלים מומחים בתחום מהארץ והעולם ושיחי גלריה עם האוצרת והיוצרות.ים המשתתפים. 



פריסקופ, גלריה לעיצוב וניאו קראפט

בן יהודה 176, תל אביב


אוצרת/יוצרת: חנה רוטשילד

מעצב: יגאל שטיינר


יוצרים/ות: אופיר טל, אריאל שפיגל, ברונו ניאצ'וביץ', דניאלה שריה, דורון עובד, הדס טובל, יעל מילר, ליאור בן אריה, מרינה מוחין, נאווה וקסמן, נטע עמיר, ניר ג'ייקוב יונסי, עדי עוז-ארי, עוזי עמרני, רעות דפנא, שירן בנבניסטה, תיאה ים פרנק.


אירועים בתערוכה:

26.3.25 - 5.4.25

פתיחה: רביעי, 26.3, 19:00


שיחי גלריה ופרפורמנס:

יום שבת, 29 במרץ בשעה 11:00

יום רביעי, 2 באפריל בשעה 19:00

יום שישי, 4 באפריל בשעה 11:00

יום שבת, 5 באפריל בשעה 11:00 








 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page