אירוע ששם במרכז את נושא בריאות הנפש, במסגרת שבוע צמי"ד בירושלים, בשיתוף מערך השיקום בבריאות הנפש בירושלים ומוזיאון ארצות המקרא. אירוע פתוח לקהל הרחב המאפשר חשיפה ליצירותיהם המרהיבות של קבוצות אמנים מתמודדים, עם התייחסות לעולם בריאות הנפש בעולם העתיק.
פסטיבל צמי"ד התקיים בירושלים זו השנה ה17. החיבור שלנו עם צמי"ד התחיל בקשר עם רכזות בשטח, אירועים של "עושים נפשות" שעשינו יחד במינהלים הקהילתיים והיו מוצלחים. זאת, מתוך הרצון המשותף להגביר השתתפות של אנשים עם וללא מגבלה - כל מגבלה - במרחב התרבות העירוני.
בשנה שעברה חברנו להילה זיו מנהלת המחלקה ומעיין ברסלויער רכזת קשרי קהילה המדהימות לפסטיבל השנתי - וקיימנו אירוע הוקרה למערך השיקום בעיר, אחרי התקופה הלא פשוטה של מגפת הקורונה ובכלל, להוקיר את העשייה היומיומית. באירוע, שתוכנן בזמן מאוד קצר, ואליו התגייסו קבוצות ויחידים בתוך מסגרות השיקום, עלו מופעים קצרים שהביאו את התכנים והכישורים של כל אחד ואחת לקדמת הבמה. כמו כן, נערך יריד שירותים בו נציגים משירותי שיקום שונים היו זמינים לשיח והסבר על המענים שהם נותנים. היה פורה ומרגש, כל זה עם המיקום הנעים של גן הפעמון שאפשר לכלל האוכלוסיות להגיע ולהרגיש בנוח.
השנה לקחנו את האירוע לחיבור למוזיאון ארצות המקרא, שגם איתו הקשר שלנו הולך ומעמיק מדיי שנה. ב"עושים נפשות" 2022 יצר המוזיאון סיור בעקבות "הנפש העתיקה" עם חיבור מעמיק להבנת הנפש דרך המוצגים של המוזיאון שמתייחסים לתקופות מוקדמות בהיסטוריה האנושית. באירוע הפעם צוות המוזיאון עשה חיבור בין התכנים שהביאו היוצרים והיוצרות מקבוצות הפנאי בירושלים למוצגים בתערוכה, בצורה שמאפשרת חיבור של החוויה העכשווית לחוויה האנושית מאז ימי קדם.
המופעים ברובם היו של קבוצות הפנאי בעיר: קבוצת הכתיבה המשולבת של מרכז ענת-אנוש ומינהל קהילתי בקעה, קבוצת קולנוע יומן - מרכז הפנאי של סאמיט, חוגי שק"ל - יבוצעו שלושה שירים בביצוע קולי עם ליווי מוזיקלי וקבוצת התאטרון המשולבת של תכנית עמיתים ותאטרון פסיק. בנוסף, הצטרף אלינו לאחרונה אריאל קוזלף שיציג קטע פרפורמנס - דמעות חיי. קטע מרגש שעוסק בתקופה שאנו נמצאים בה וחווים את ההשפעה שלה על הנפש ועל היומיום. שוטטנו בין התחנות ונהננו מהאווירה, התוכן, הפרגון ההדדי והכל במרחב המוזיאון.
את האירוע חתמנו יחד באודיטוריום של המוזיאון. שמענו את ההרצאה "פרקי תהילים כמרפא לנפש", הרצאתו של הרב אביה הכהן, ר"מ בישיבת תקוע, חוקר ומלמד מקרא. ההרצאה התחברה בצורה נפלאה למופע 'כואב מבפנים ויפה מבחוץ – על אומנות, טראומה והחלמה' של שני בלאו, שחקנית ויוצרת תיאטרון שגם היא פעילה בנפשות ובתחום העלאת המודעות לבריאות הנפש. שני הצחיקה אותנו עם הדמויות המופלאות של מרגלית וברוריה, שיתפה אותנו במסע שלה לריפוי ולביסוס מקומה כשחקנית יוצרת.
האירוע פורסם בכתבה בעיתון מעריב - קישור לכתבה
מידע מפורט על הקבוצות שהשתתפו באירוע:
קבוצת הכתיבה המשולבת של מרכז ענת-אנוש ומינהל קהילתי בקעה:
החוג לכתיבה יוצרת של מרכז ענת מתקיים כ-10 שנים בשיתוף עם המינהל הקהילתי בקעה רבתי בהנחייתו של איתי עקירב. המשתתפים בחוג הינם אנשים עם התמודדות נפשית ואנשים מהקהל הרחב. החוג משמש פלטפורמה עקבית - אחת לשבוע - עבור אנשי הקהילה לכתיבת שירה. המשתתפים, שחלקם כותבים באופן מקצועי, כותבים, עורכים וקוראים את שיריהם בפני אחרים, וכן מקבלים משוב שמזין את תהליך היצירה שלהם.התכנים עוסקים בנושאים שונים ולאו דוקא בתוכן של התמודדות נפש.
קבוצת קולנוע יומן - מרכז הפנאי של סאמיט
היומנים המצולמים הינם פרי יצירתם של משתתפי קבוצת הקולנוע במרכז הפנאי של מכון סאמיט בהנחית מאי רש ואלמוג גנות.
על היצירה: פרויקט הסיום של הקבוצה שלנו, "כותבים עם מצלמה" מאגד 7 יצירות וידאו דוקומנטריות קצרות: יומנים מצולמים, בהן העט הוא המצלמה, והמצלמה היא העט. היומנים האלה מכילים את מראות היום יום- דרך החלון, בתוך הבית, או תוך כדי תנועה ממקום למקום. כך מתקבל חלון המשקיף פנימה: אל הרגעים הקטנים והגדולים, הרהורי הלב, החשכה והאור.
מוסיקה - חוגי שק"ל:
משתתפי חוגי מוסיקה בפנאי שק"ל לומדים ומתאמנים יחד בכל שבוע ומשתתפים בתזמורת משולבת יחד עם סטודנטים מהאקדמיה למוזיקה בירושלים, בהנחיית נעמה פרינר. מבצעים עיבודים חדשים לשירים מוכרים, ויצירות מקוריות שכותבים ומלחינים בעצמם.
קבוצת התאטרון המשולבת של תכנית עמיתים ותאטרון פסיק:
הקבוצה משלבת בין משתתפי עמיתים ותלמידי "פלטפורמה"- המרכז ללימודי משחק של תיאטרון פסיק. חברי הקבוצה נפגשים מדי שבוע ומתנסים בעולם התיאטרון והמשחק בהנחיית הבימאית טלי שכטר. הקטע שיוצג "אבידות ומציאות" הוא למעשה עיבוד של טקסט שכתבה עינת שמשוני בתקופה האחרונה, על הקושי למצוא את המילים. הטקסט עובד לדיאלוג אותו יציגו שנייים מחברי הקבוצה.
Comments